دربارهٔ وظائف کتاب جمعه: تفاوت بین نسخهها
(تایپ تا پایان صفحهٔ ۸.) |
جز («دربارهٔ وظائف کتاب جمعه» را محافظت کرد: خرابکاری گسترده ([edit=autoconfirmed] (بیپایان) [move=autoconfirmed] (بیپایان))) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۱ مهٔ ۲۰۱۰، ساعت ۱۳:۴۷
این مقاله در حال تایپ است. اگر میخواهید این مقاله را تایپ یا ویرایش کنید، لطفاً دست نگه دارید تا این پیغام حذف شود. |
این حقیقت که بهتنهائی قادر نخواهیم بود حتی برخی از مسائل گوناگون و پیچیدهٔ جامعهٔ ایران را بهدقت لازم مطرح کنیم، از همان آغاز کار برای شورای نویسندگان کتاب جمعه روشن بود. ما میدانستیم که اگر این هفتهنامه قرار است از عهدهٔ وظیفهئی اجتماعی برآید باید بهتمامی نیروهای بالندهٔ اجتماع تکیه کند. این اتکا از راههای مختلف میتوانست صورت بگیرد، لیکن سادهتر امّا دمکراتیکترین راهی که بهنظر رسید این بود که از نمایندگان تفکر و تلقیهای نیروهای رادیکال و نمایندگان اندیشههای فعال غیرمتشکل دعوت بهعمل آریم تا نظرات خود را درباب مسائلی که عنوان میشود بهدور میزگردی بهبحث و برخورد منطقی بگذارند، با یقین بهاین که انعکاس خود این نقطهنظرها در مجله، میتواند بحث را بهمیان تودهٔ وسیع علاقهمند ببرد. بدیهی است که در پارهئی موارد لازم خواهد بود که تنها افراد متخصص بهبحث و گفتوگو بنشینند تا برخی از پیچیدگیها را از دیدگاه فنی توضیح و تشریح کنند. و این نیز روشن است که نمایندگان همهٔ نیروها و تمام گرایشها ممکن است نتوانند همواره در این میزگرد حضور یابند.
بههر حال، کوشش در این راستا است و آنچه در زیر میآید حاصل نخستین میزگرد ما است.
باقر پرهام: در نخستین نشست «میزگرد» کتاب جمعه اجازه بفرمائید در اینباره صحبت کنیم که مجله یا نشریهئی با مشخصات کتاب جمعه چه نقشی را میتواند در این دوره از زمان بازی کند و چه رسالتی بهعهدهٔ آن هست. این بحث شاید بعدها بهمؤثرتر شدن کار ما کمک بکند. پس از آقای شاملو که ندای این کار را در دادهاند، خواهش کنیم که برای شروع بحث نظرشان را در این زمینه بگویند.
احمد شاملو: ما نشریه را با این هدف درمیآریم که بهمسائلی که برای جامعه مطرح هست امّا چند و چونش روشن نیست جواب داده شود بهعنوان مثال، در گردهمآئیهائی که برای تأسیس مجله با دوستان داشتیم من پیشنهاد کردم بهموقعش، از صندوق مجله مخارج گروههائی را تأمین بکنیم که بروند در مسائل مختلف جامعهٔ ایران – مسائل روستائی، ایلی، کارگری، شهری و غیره – تحقیق بکنند، حتی اگر برخی از این تحقیقات دو ماه و سه ماه وقت بگیرد. مسائل گنگ اجتماعی ما یکی و دو تا نیست، این مسائل باید مطرح شود و اشخاص صاحبنظر دربارهٔ آنها نظر بدهند تا مجله بتواند بهسهم خود راههائی برای رفع نیازهای بنیادی جامعه ارائه کند.
باقر پرهام: منظورتان نیازهای موجود برای کل جامعه است نه الزاماً از دید یک گروه یا یک قشر خاص و یا یک سازمان خاص از جامعه؟
احمد شاملو: بیشک، زیرا در آن صورت مجله میشد ارگان یک گروه خاص. من معتقدم این مسائل باید از مواضع و نظرگاههای مختلف مورد بررسی قرار گیرد تا امکان انتخاب پاسخ صحیحتر میسر باشد.
باقر پرهام: در واقع پایگاهی باشد برای یک نوع همکاری دموکراتیک بین گروههای متعدد روشنفکران. یعنی چه آنهائی که از پایگاه خاص روشنفکری خودشان نگاه میکنند و چه آنها که تعهد سیاسی در گروههای مختلف دارند بتوانند سهمی در روشن کردن مسائل جامعهٔ ما داشته باشند.
احمد شاملو: مسائل حلناشدهٔ فراوانی هست که با درگیریهای سیاسی و عقیدتی گروهها اصلاً رابطه پیدا نمیکند. ما برای جامعهئی کار میکنیم که نگذاشتهاند هیچ تصویر درستی از آن داشته باشیم. شناخت درست این اجتماع ماورای برخوردهای نظری و عقیدتی است و امری است بهسود همهٔ گروههای سیاسی.
محمدعلی سپانلو: بخصوص که در یک جامعهٔ عقبمانده از لحاظ تعلیم و تربیت و اطلاعرسانی نباید فراموش کنیم که همه چیز را از پایگاه صرف سیاسی و یا پایگاه تخصصی سیاسی نمیشود دید. بهاین جامعهئی که جبراً سی سال در خواب بوده حداقل میتوانیم یک مقدار آگاهیهای کلی بدهیم.
احمد شاملو: مثلاً آگاهیهائی در زمینهٔ خودگردانی در کارگاهها و کارخانهها و یا شوراهای دهقانی و مانند اینها که از جملهٔ مسائل بنیادی است و ماوراء فرقهگرائی و سکتاریزم.
باقر پرهام: یعنی دو سطح کار وجود دارد: سطح اول دادن یک مقدار اطلاعات و شناختهای دقیق که شاید اسمش را بشود گذاشت «آکادمیک»، مثلا وقتی که مسئلهٔ فرض بفرمائید «خودگردانی» مطرح است یک نشریه میتواند ماحصل شناختی را که در این زمینه از دیدگاههای مختلف وجود دارد با توجه بهضرورتهای جامعهٔ کنونی ایران ارائه کند. در این زمینه آدمهائی که اهل فن هستند میتوانند بنویسند یا احتمالاً بیشتر ترجمه کنند بهقصد طرح این مباحث در رابطه با نیازهای جامعه. سطح دوم سطح طرح مسائل خاص ایران است. این نشریه میتواند فارغ از درگیری گروهبندیها نقش اطلاعرسانی مثبت را بازی کندو مثلاً شما اشاره کردید بهگروههای تحقیق، خوب اگر موضوعی بهعنوان شورا مطرح است، گروههای مختلف سیاسی هر کدام از دید خود بهاین قضیه نگاه میکنند. اما از لحاظ کل جامعه هم این قضیه مطرح است و میشود با فرستادن گروههای تحقیق با انواع پدیدههای شورائی که کموبیش در جریان انقلاب ایران با آن آشنا شدیم تماس گرفت مثل گروههائی که در کارخانهها بهوجود آمد یا شوراهای همکاری که در دوران اعتصابات گذشته در انواع مراکز کارگاهی بوجود آمد که هدفشان ادارهٔ اعتصابات یا سازمان دادن مبارزه برعلیه رژیم بود. یک نقش مجله، شناخت دقیق همین