اندیشیدن دربارهٔ جوامع پیش از سرمایهداری بهچه کار میآید؟
سمیرا مین از متفکران و اقتصاد دانان مصری است. کتابها و نوشتههای او بیشک یکی از غنیترین و پربارترین تحلیل های مارکسیستی را از مسائل امپریالیسم و وابستگی و عقب ماندگی در زمان حاضر به دست میدهد. «جوامع پیش از سرمایه داری و سرمایه داری» یکی از آثار اخیر این نویسنده است که میپردازد به بحث دربارهٔ «اندیشیدن دربارهٔ جوامع پیش از سرمایه داری به چه کار میآید؟»، «آنچه میتوان از مردمشناسی آموخت»، «چند مساله مربوط به روش تحقیق درباره تاریخ پیش از سرمایه داری»، «رشد متکی به خود، استقلال اقتصادی دسته جمعی، و نظم اقتصادی نوین بین المللی»، «آیا بورژوازی هنوز هم طبقه ئی متعالی است؟»
در این شماره ترجمه بحث اول این کتاب به نظر خوانند گان میرسد. روشن است که ترجمهٔ این متن به دلیل موافقت مترجم با تمامی نظریات نویسنده نیست، و بیشتر از آن روست که نویسنده به بحث در مسائلی میپردازد که آشنایی با آنها برای فارسی زبانان میتواند مفید فایده باشد.
ا. م. جهانی
1- در مبارزه ایدئولوژیکی میان کسانی که میخواهند جامعهٔ بشری را تغییر دهند (و به عبارت دیگر، میخواهند جامعهٔ معینی را در راه جدید معینی اندازند) و کسانی که میخواهند خصائص اساسی جامعه همواره ثابت بماند و تغییر نپذیرد، از تاریخ میتوان یاری گرفت. من به اظهار نظرهای کسانی که خود را در فراسوی رویدادها قرار میدهند اعتقادی ندارم زیرا انسانها هستند که تاریخ خود را – ولو در شرائط عینی معین میسازند. البته من عقیده ندارم که قوانین حاکم بر جامعه همانند قوانین حاکم بر طبیعت عمل میکنند؛ همچنین به نظام واحدی (cosmogonie) که هم جامعه و هم طبیعت را در بر گیرد (حتی اگر آن را به نام
تایپ این مقاله ناقص است. لطفاً قبل از شروع به تایپ صفحهٔ راهنما را ببینید. |