۲۸ مرداد، قیام ملی «ایشان»

از irPress.org
پرش به ناوبری پرش به جستجو
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۱
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۱
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۲
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۲
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۳
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۳
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۴
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۴
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۵
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۵
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۶
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۹ صفحه ۱۶

«عروج و سقوط سیا» نام فیلمی تلویزیونی است که در سال ۱۹۷۵ تلویزیون گواتادا آن را در سه بخش تهیه کرد: این فیلم که در اوایل ماه ژوئیهٔ همان سال از شبکهٔ تلویزیون مستقل انگلستان ITV پخش شد می‌کوشید تا بینندگان را با فعالیت‌های گوناگون سازمان جاسوسی آمریکا آشنا کند: در آن زمان سنای آمریکا فعالیت‌های این سازمان را بررسی می‌کرد و بار دیگر حکومت پنهان «سیا» موضوع بحث و گفتگو شده بود.

در سالیان گذشته، هربار که از سیا سخنی به‌میان آمده، بحث ایران هم بوده است: ۲۸ مرداد نخستین اقدام مهم و موفق از «صفحات زرین» کارنامهٔ این سازمان است که هیچ نویسنده‌ای، اعم از موافق یا مخالف، فرصت را برای یادآوری این نکته از دست نمی‌نهد. «عروج و سقوط سیا» نیز از این قاعده مستثنی نبود. در بخش دوم این فیلم، تهیه کنندگان از کیم روزولت، عامل و مجری و صحنه گردان «قیام ملی بیست و هشت مرداد» خواسته بودند که دربارهٔ کودتای علیه مصدق سخن بگوید. آنچه در زیر می‌آید برگردان آن‌قسمت از متن فیلمنامهٔ بخش دوم «عروج و سقوط سیا» است که از نقش «سیا» در برانداختن حکومت ملی مصدق پرده برمی‌دارد:


گوینده: داستان کودتاهای سیا در اطراف و اکاف دنیا، از اواسط دههٔ پنجاه آغاز شد. امپراطوری‌های بریتانیا و فرانسه که از آفریقا، خاورمیانه و هندوچین عقب می‌نشستند، حکومتهای متمایل به چپ پیدا می‌شدند. پاسخ رؤسای جمهوری آمریکا که هنوز درگیر جنگ سرد بودند، این بود که باید برای سرنگون کردن برخی از این حکومت‌ها کوشش شود امشب به سه تکنیک مختلف که سیا از آنها برای ساقط کردن حکومت‌ها در ایران، گویان و کوبا استفاده کرد نظری می‌اندازیم.

نخستین موفقیت سیا در ساقط کردن یک حکومت، در ایران در ۱۹۵۳ به‌دست آمد. در آن زمان، ایران در حوزهٔ نفوذ بریتانیا در خاورمیانه قرارداشت. امّا منافع نفتی بریتانیا در ایران با رهبری نخست وزیر جدید، محمد مصدق، ملی شده بود. آمریکائیان که می‌ترسیدند ذخایر نفتی عظیم ایران به‌دست شوروی بیفتد در برانداختن مصدق توافق کردند. نقشه این بود که در ایران کودتایی بوسیلهٔ این مرد (تصویر کیم روزولت) انجام شود که عامل سیا بود و نوهٔ تئودور روزولت، رئیس جمهوری اسبق آمریکا، در آغاز ۱۹۵۳، نقشهٔ سیا در یک کمیسیون در وزارت خارجه در واشنگتن تصویب شد. تنها می‌بایست از یک قاعدهٔ اصلی پیروی شود: دست آمریکا در این کار نباید دیده شود.

کیم روزولت: مقداری بحث شد و فوستردالس از یکایک حاضران نظر خواست تنها کسی از میان وزارت خارجه‌ای که یادم می‌آید نخواست نظر مشخسی ابراز کند سفیر کبیر [وقت آمریکا در ایران، لوی] هندرسن بود که برای شرکت در این جلسه به‌آمریکا بازگشته بود. او می‌گفت که اصلاً نمی‌خواهد از جزئیات قضیه چیزی بداند. احساس می‌کرد که این کار با سنت دیپلماتیک مغایرت فراوانی دارد امّا احساس هم می‌کرد که موقعیت، چنین کاری را می‌طلبد. می‌خواست این عمل را تأئید کند و در ضمن می‌خواست که هرچه کمتر در جریان آن باشد.

گوینده: در ۱۹۵۳، هم مانند امروز [۱۹۷۵]، شاه بر ایران حکومت می‌کرد امّا در آن زمان شاه، جوان و بی‌تجربه بود و قدرت ناچیزی داشت. مصدق و حزب ناسیونالیستی او کشور را در نظارت خود داشت. نقشهٔ روزولت این بود که شاه را متقاعد کند به مقابله با مصدق برخیزد تا در این مقابله مردم ایران تشویق شوند که به‌شاه بپیوندند به‌این ترتیب روزولت و گروه کوچکی از افراد سیا بطور غیرقانونی وارد کشور شدند و خود را مخفی کردند.

کیم روزولت: خوب، از اعضای سیا، شش تا حداکثر هشت‌تن [وارد ایران شدند]. امّا پولی که در اختیار بود، خوب درست یادم نیست امّا فکر می‌کنم که احتمالاً هفتصد یا هشتصد‌هزار دلار در اختیارمان بود که در جریان عملیات شاید از ده هزار دلار آن استفاده کردیم.[۱]

پرسش: یعنی می‌گویید که به راه انداختن یک چنین عملیاتی فقط ده هزار دلار پول و شش تا هشت تا مأمور لازم داشت؟

کیم روزولت: ایرانی‌ها هم خودشان را متشکل کرده بودند و در واقع فقط ه پشتیبانی و تا اندازه‌ای هم به‌رهبری حدفه‌ای احتیاج داشتند.


گوینده: برای اجرای کودتا، روزولت در جستجوی نیروهای مخالف مصدق بود و این نیروها را در ارتش یافت. انتخاب سیا برای جانشین مصدق سرلشگر زاهدی بود. برای شروع بحران، روزولت نامه‌ای نوشت و آن‌را به امضای شاه رساند، نامه‌ای که مصدق را از کار برکنار می‌کرد و سرلشگر زاهدی را جانشین او می‌ساخت. در آغاز، نقشه بدجوری عوضی درآمد. مصدق از پذیرفتن فرمان شاه سرباز زد.

پاورقی

  1. ^  تنها یک قلم از اسناد به دست آمده، چک شماره ۷۰۳۳۵۲ بانک ملی ایران به مبلغ ۳۹۰ هزار دلار (معادل ۳۲۶۴۳۰۰۰ ریال) در وجه ادوارد ج. دونالی که روز ۲۷ مرداد ۱۳۳۲ در تهران نقد شد، نشان می‌دهد که مأمور سازمان سیا پس از گذشت سال‌ها نیز تمایلی به گفتن حقیقت ندارد. پژوهشگران دیگر، مخارج کودتای ۲۸ مرداد را از ۵۰۰ هزار تا ۱۹ میلیون دلار تخمین می‌زنند. نگاه کنید به "The Imperialism in Action" تألیف بهمن نیرومند (نیویورک، ۱۹۶۹) و گزارش فرد ج. کوک زیر عنوان "The CIA" در شمارهٔ ۱۹۲ مجلهٔ NATION و نیز MERIP Reports شماره ۴۰. ک.ج.