سیاست در خاورمیانه ۲: تفاوت بین نسخه‌ها

از irPress.org
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(تایپ «چهار صفحهٔ پایانی‌ + جدول ص ۱۴۵» مانده است.)
جز سیاست در خاورمیانه ۲» را محافظت کرد: بازنگری شده و مطابق با متن اصلی است. ([edit=sysop] (بی‌پایان) [move=sysop] (بی‌پایان)))
 
(۱۶ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۹: سطر ۹:
 
[[Image:24-149.jpg|thumb|alt= کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۹|کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۹]]
 
[[Image:24-149.jpg|thumb|alt= کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۹|کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۹]]
  
{{ناقص}}
 
  
تقاضای روزافزون برای تحقق آزادی و ارزش های وابسته به آن مانند مشارکت، برابری و عدالت در جهان معاصر با مشکلاتی مواجه بوده است. یا باید آزادی را با اعمال قدرت حفظ کرد و با توانایی سرکوب آن را داشت. برآوردن تقاضاها معمولا از طریف افزایش نهادهای سازمانی و اعمال روش ها و نهادهای حکومتی جید باید انجام گیرد، که معمولا به مفهوم تمرکز و مرکزیت«قدرت» تلقی می شود و از ریشه درآوردن روابط موجود و جایگزین کردن مدل های ابداعی. نیروهای نوسازی همراه با رهبران مترقی با استفاده از روش های پیچیده برای کنترل، لزوما قاد به افزایش امکانات خود برای پاسخ گوئی به تقاضاهای و استقرار امنیت است. همچنان که قادرند از طریق به کار گرفتن وسایل سرکوب تقاضاها را فرو نشانند. اشتیاق برای مشارکت، برابری، بهره گیری از فرصت ها و عدالت ممکن اسن به بهانه «حفظ امنیت» با استفاده از تکنولوژی پیشرفته سرکوب به بهترین وجهی در نطفه خفه می شود. در چنیم صورتی تقاضاها محدود می شود و به اصطلاح در بطری در بسته قرار می گیرند. استقرار امنیت با بهره گیری از روش های خشن مقدمه ئی ست بر خشونت اجتماعی و شورش. ضمن آن که بی توجهی به امنیت، باعث آنارشی و تسلط هرج و مرج بر جامعه می شود. چنین جامعه ئی در صورت فقدان هادهای بنیادی و رهنمودهای مبتنی بر اقتدار به شکل انفجار آمیزی به سوی تجزیه کشیده می شود.
+
'''کارلْ لیدن'''
  
آلموند و پاول مبادلۀ آزادی و امنیت در بعضی جوامع را از طریق ارائۀ نمادهای سه گانه مورد تحلیل قرار می دهند.
+
ترجمهٔ غلامحسین میرزاصالح
  
الف- جوامعی که شهرونداد آن در سطحِ وسیعی از آزادی و امنیت بهرهمندند. چنیین جوامعی از لحاظ فرهنگی یک دست و دارای مذهب و قومیت واحدند. هر چند که وجهه مشخصۀ این جوامع پائین بودن میزان تنش اجتماعی است ولی تأکید بر افزایش سطح آزادی و گرایش به سوی امنیت  بیشتر مانند پاندولِ ساعت در نوسان است. در خاور میانه، ممالکی که در پی رسیدن به این گونه از جوامع اند عبارتند از: ترکیه، اسرائیل ، مصر، تونس، لیبی و الجزایر. البته بومدین در الجزایر و قذافی در لیبی با اعمال قدرت، بیش تر گرایش به حفظِ امنیت دارند در حالی که انورسادات در مصر و بورقیبه در تونس تأکیدِ بیش تر بر آزادی می کنند.
 
  
ب- در این جوامع اختلافات قوی و تنش های طبقاتی به حدی عمیق است که نوسان تمایلات بین استقرار امنیت و دست یابی به آزادی در نهایت به هرج و مرج منتهی می شود. زمانی که آزادی فرا می رسد- هر چند کوتاه مدت – جامعه به جنگ داخلی گرفتار و امنیت به کلی محو می شود، و علی رغم تعداد بی شمار قربانیان و شهیدان راه آزادی، امنیت دور از دسترس قرار می گیرد(1). لبنان با حرکات عمودی و افقی متأثر از مذهب و تضاد طبقاتی نمونه چنین جامعه ئی ست. دیگر ممالک خاورمیانه که بالقوه دارای چینین خصوصساتی هستند عبارتند از عراق، سوریه و سودان. در عراق همیشه طیفی از خشونت و هرج و مرج باعث روی کار آمدن رژیم هائی شده است که مدعی استقرار امنیت بوده اند.
 
  
ج- جوامعی هستند که خشونت بر آن ها مسلّط است. همۀ آن ها گرفتار نوعی «کاربردِ وسیع روش های تروریستی حتی علیه مقامات رسمی حکومتی اند. هدف از اعمال چنین روش هائی نه آگاه کردن شهروندان به آزاد نبودن احزاب، سانسور کامل و جو پلیسی که آزادی را اخته کرده اند، بلکه غرض دست یابی به امنیت محدود است، و کوتاهی رژیم های این جوامع در کنترل چنین اقداماتی موجب تحلیلِ شهروندان می شود»(2). ایران و عراق از جملۀ  آن کشورهای خاورمیانه اند که از هر نظر دارای ویژگی های نمونۀ «ج»اند.هر چند که این دولت از نظر ساخت سیاسی و ایدئولوژیکی اساساً با یکدیگر اختلاف دارند، ولی هر دو آزادی را فدای رهبری از مرکز جلوه داده اند. عربستان سعودی، عمان، اردن و کراکش که حکومت های سلطنتی دارند نمونه هایی دیگر از این دسته کش.رهای خاورمیانه اند، و سودان یا سوریه نمونۀ نظام های جدید سلطه جو در این طبقه بندی. جدال بین تمایل رژیم ها جهت کنترل از یک طرف و تقاضای توده ها برای آزادی و مشارکت از طرف دیگر باعث تغییرات دائمی در جوامع خاورمیانه می شود.جوامع از شکلی به شکل دیگر استحاله میابند. الجزایر به عنوان مثال در زمان تسلط فرانسویان نمونۀ جامعه ئی از نوع «ج» بود. بعد از انقلاب-در طول حکومت بن بلا- به یک دولت دچار هرج و مرج از نوع «ب» مبدل شد، و بالاخره رژیمِ حواری بومدینتوانست بین خواست توده ها و اقتدار مرکزی تعادل برقرار سازد. در الجزیایر بی شبهه کنترل رژیم مقدم بر آزادی های مدنی است، با این حال تأکید بر مشارکت سیاسی، آموزش عمومی و عدالت اجتماعی در سراسر کشور احساس می شود.  
+
تقاضای روزافزون برای تحقق آزادی و ارزش‌های وابسته به‌آن مانند مشارکت، برابری و عدالت در جهان معاصر با مشکلاتی مواجه بوده است. یا باید آزادی را با اِعمال قدرت حفظ کرد و یا توانائی سرکوب آن را داشت. برآوردن تقاضاها معمولاً از طریق افزایش نهادهای سازمانی و اِعمال روش‌ها و نهادهای حکومتیِ جدید باید انجام گیرد، که معمولاً به‌مفهومِ ‌ِ تمرکز و مرکزیت «قدرت» تلقی می‌شود و از ریشه درآوردن روابط موجود و جایگزین کردن مدل‌های ابداعی. نیروهای نوسازی همراه با رهبران مترقی با استفاده از روش‌های پیچیده برای کنترل، لزوماً قادر به‌افزایش امکانات خود برای پاسخ‌گوئی به‌تقاضاها و استقرار امنیت است. همچنان که قادرند از طریق به‌کار گرفتن وسایل سرکوب تقاضاها را فرو نشانند. اشتیاق برای مشارکت، برابری، بهره‌گیری از فرصت‌ها و عدالت ممکن است به‌بهانهٔ «حفظ امنیت» با استفاده از تکنولوژی پیش‌رفتهٔ سرکوب به‌بهترین وجهی در نطفه خفه شود. در چنین صورتی تقاضاها محدود می‌شود و به‌اصطلاح در بطری سربسته قرار می‌گیرند. استقرار امنیت با بهره‌گیری از روش‌های خشن مقدمه‌ئی‌ست بر خشونت اجتماعی و شورش. ضمن آن که بی‌توجهی به‌امنیت، باعث آنارشی و تسلط هرج و مرج بر جامعه می شود. چنین جامعه‌ئی در صورت فقدان نهادهای بنیادی و رهنمودهای مبتنی بر اقتدار به‌شکل انفجار آمیزی به‌سوی تجزیه کشیده می‌شود.
  
هر یک از انواع سه گانۀ جوامع ِ یاد شده از نظر اتکا بر ویژگی های خود به پذیرش تغییراتی ملزمندو در ایران- در دوران حکومت طولانی شاه- که فشاری خرد کننده، سراسر مملکت را فرا گرفته گاه آزادی نسبی (!)هم وجود داشت. مثلا قبل از سرکوب توده ها توسط پلیس که از سال 1964 تا 1976 ادامه داشت، یعنی سالهای بین 1961 تا 1963. همین طور در سال 1977 و 1978 تا قبل از استقرار حکومت نظامی. در مصر چه در زمان ناصر و چه در دوران سادات به اقتضای سیاست داخلی و روابط بین الملل، سخت گیری و نرمش روش هائی بود که حکومت آنرا تجربه کرده است.  
+
آلموند و پاول مبادلهٔ آزادی و امنیت در بعضی جوامع را از طریق ارائهٔ نمادهای سه گانه مورد تحلیل قرار می‌دهند.
  
مثال های فوق حاکی از ظرافت دیالکتیکی فرایند توسع سیاسی است، که تحقق آن به صورت نوسازی همه جانبه ظاهر می شود، و اداره پویائی آن می تواند باعث توسعه یا توقف و کندی توسعه سایسی شود. رشد سریع اقتصادی و تکنولوژیک موجب افزایش نیازمندی های مردم می شود. در عین حال قدرت و امکانات رهبران سیاسی برای کنترل و تحت تأثیر قرار دادن مردم رو به فزونی می نهد. رهبران و گزیدگان خاور میانه به منظور در اختیار قرار گرفتن عوامل قدرت ساز و بهره برداری از منابع با ارزش ضمن طرح برنامه های گوناگون، از نظر سیاسی متوسل به روش های سلطه جویانه می شوند. روشی که به مرور به سرکوب و اِعمال شیوه های ستمگرانه ختم می شود. در نتیجه امکانات آنها در اجرای توسع سیاسی تحلیل می رود. تمرکز و سازمان سازی متقدم بر مشارکت می شوند. از طرف دیگر اگر آن ها سیاست و روش های متعادل و غیرمتمرکز در پیش بگیرند امکان توسعه و نوسازی را از دست می دهند و جامعه درگیر تظادهای مذهبی، قومی و طبقاتی می شود. همان طور که در جدولِ یک مشاهده می شود، فرایند توسعه کوره راهی است بین خشونت وثبات بی قانون. ایجاد تعادلی طریف بین امکانات و تقاضاها می تواند حاکی از گذار به سوی نوعی فزایند باشد. لازمۀ برآوردن تقاضاهای جدید افزایش امکانات است. دو عاملی که پایه های دیالکتیک توسعه را تشکیل می دهند. با این حال آتش نوسازی همچنان جرقه می پراکند. پیچیدگی فرایند توسعه در تناوب و تغییر تعادل بین تقاضاها، امکانات و مسئولیت نهفته است.  
+
الف - جوامعی که شهروندان آن در سطحِ وسیعی از آزادی و امنیت بهره‌مندند. چنین جوامعی از لحاظ فرهنگی یک دست و دارای مذهب و قومیت واحدند. هرچند که وجهه مشخصهٔ این جوامع پائین بودن میزان تنش اجتماعی است ولی تأکید بر افزایش سطح آزادی و گرایش به‌سوی امنیت  بیش‌تر مانند پاندولِ ساعت در نوسان است. در خاورمیانه، ممالکی که درپی رسیدن به‌این گونه جوامع‌اند عبارتند از: ترکیه، اسرائیل ، مصر، تونس، لیبی و الجزایر. البته بومدین در الجزایر و قذافی در لیبی با اعمال قدرت، بیش‌تر گرایش به‌حفظِ امنیت دارند در حالی که انورسادات در مصر و بورقیبه در تونس تأکیدِ بیش‌تر بر آزادی می‌کنند.
  
هر نوع ارزیابی توسعه سیاسی به علت فرایند نوسازی که مبشرانجام تغییرات بنیادی ست مشکل است. در حقیقت اکثر نظامهای سیاسی ضمن حفظ انگاره های سیاسی خود می توانند مروج نوسازی باشند. در چنین نظام ها ئی افزایش تقاضای اجتماعی-سیاسی بنیادی معمولا بیش از حدّ تحمل گسترش می یابد، که نتیجه آن انقلاب و نا آرمی است. مشکل اساسی سیاست خاورمیانه در شکاف رو به افزایش بین تقاضاهای سیاسی در جهت مشارکت و عدالت و میزان توانائی برآوردن نیازها نهفته است. گااهی اوقات- هر چند جزئی- این مشکل با برطرف کردن نیازهای مادی و حیاتی مردم تخفیف می یابد. در این جوامع نوسازی نقش آرام کننده دارد. و لزوماً در دراز مدت باید به حدی امکانات افزایش یابد که به طور پی گیر و اساسی پاسخ گوی تمام نیازمندی های سیاسی . اجتماعی گروه ها و طبقات باشد.  
+
ب - در این جوامع اختلافات قوی و تنش‌های طبقاتی به‌حدی عمیق است که نوسان تمایلات بین استقرار امنیت و دست‌یابی به‌آزادی در نهایت به‌هرج و مرج منتهی می‌شود. زمانی که آزادی فرا می‌رسد - هرچند کوتاه مدت – جامعه به‌جنگ داخلی گرفتار و امنیت به‌کلی محو می‌شود، و علی‌رغم تعداد بی‌شمار قربانیان و شهیدان راه آزادی، امنیت دور از دسترس قرار می گیرد{{نشان|۱}}. لبنان با حرکاتی عمودی و افقی متأثر از مذاهب و تضاد طبقاتی نمونه چنین جامعه‌ئی‌ست. دیگر ممالک خاورمیانه که بالقوه دارای چنین خصوصیاتی هستند عبارتند از عراق، سوریه و سودان. در عراق همیشه طیفی از خشونت و هرج و مرج باعث روی کار آمدن رژیم‌هائی شده است که مدعی استقرار امنیت بوده‌اند.
  
==نوسازی در خاور میانه==
+
ج - جوامعی هستند که خشونت بر آن‌ها مسلّط است. همهٔ آن‌ها گرفتار نوعی «کاربردِ وسیع روش‌های تروریستی حتی علیه مقامات رسمی حکومتی‌اند. هدف از اِعمال چنین روش‌هائی نه آگاه کردن شهروندان به‌آزاد نبودن احزاب، سانسور کامل و جو پلیسی که آزادی را اخته کرده‌اند، بلکه غرض دست‌یابی به‌امنیت محدود است، و کوتاهی رژیم‌های این جوامع در کنترل چنین اقداماتی موجب تحلیلِ شهروندان می‌شود»{{نشان|۲}}. ایران و عراق از جملهٔ  آن کشورهای خاورمیانه‌اند که از هر نظر دارای ویژگی‌های نمونهٔ «ج»اند. هرچند که این دولت از نظر ساخت سیاسی و ایدئولوژیکی اساساً با یکدیگر اختلاف دارند، ولی هر دو آزادی را فدای رهبری از مرکز جلوه داده‌اند، عربستان سعودی، عمان، اردن و مراکش که حکومت‌های سلطنتی دارند نمونه‌هایی دیگر این دسته از کشورهای خاورمیانه‌اند، و سودان یا سوریه نمونهٔ نظام‌های جدید سلطه جو در این طبقه‌بندی. جدال بین تمایل رژیم‌ها جهت کنترل از یک طرف و تقاضای توده‌ها برای آزادی و مشارکت از طرف دیگر باعث تغییرات دائمی در جوامع خاورمیانه می‌شود. جوامع از شکلی به‌شکل دیگر استحاله می‌یابند. الجزایر به‌عنوان مثال در زمان تسلط فرانسویان نمونهٔ جامعه‌ئی از نوع «ج» بود. بعد از انقلاب - در طول حکومت بن بلا - به‌یک دولت دچار هرج و مرج از نوع «ب» مبدل شد، و بالاخره رژیمِ حواری بومدین توانست بین خواست توده‌ها و اقتدار مرکزی تعادل برقرار سازد. در الجزایر بی‌شبهه کنترل رژیم مقدم بر آزادی‌های مدنی است، با این حال تأکید بر مشارکت سیاسی، آموزش عمومی و عدالت اجتماعی در سراسر کشور احساس می‌شود.
  
در هیچ نقطه ئی در جهان نیروهای نوسازی شتاب خاور میانه را ندارد. رشد فنی توسعه صنعتی، گسترش شگفت انگیز حمل و نقل، ارتباطات و خانه سازی سراسر منطقه را فرا گرفته. نشانۀ دیگر فرایند نوسازی در خاور میانه افزایش توان نظامی آن است. ممالکی مانند اسرائیل، ایران و عربستان سعودی از لحاظ مخارج نظامی در رأس کشورهای جهان قرار دارند(3). آخرین تکنولوزی پیچیده نظامی که تا کنون ابداع شده است در اختیار این ممالک است. هزینۀ سرانه مخارج نظامی سرائیل در قیاس با ممالک دیگر جهان سه برابر بیش تر است.  
+
هر یک از انواع سه‌گانهٔ جوامعِ یاد شده از نظر اتکاء بر ویژگی‌های خود به‌پذیرش تغییراتی ملزمند و در ایران - در دوران حکومت طولانی شاه - که فشاری خردکننده، سراسر مملکت را فرا گرفته گاه آزادی نسبی (!) هم وجود داشت. مثلاً قبل از سرکوب توده‌ها توسط پلیس که از سال ۱۹۶۴ تا ۱۹۷۶ ادامه داشت، یعنی سال‌های بین ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۳. همین طور در سال ۱۹۷۷ و ۱۹۷۸ تا قبل از استقرار حکومت نظامی. در مصر چه در زمان ناصر و چه در دوران سادات به‌اقتضای سیاست داخلی و روابط بین‌الملل، سخت‌گیری و نرمش روش‌هائی بود که حکومت آنرا تجربه کرده است.  
  
ازنظر کمیت در زمینه های بهداشتی و تعلیم و تربین خاور میانه رشد غول آسائی داشته است. هزاران ساختمان جهت مدارس جدید، مراکز درمانی و بیمارستان ها در سراسر خاور میانه بنا شده است. جمع تعداد محصلین مدارس، دبیرستان ها و آموزشگاه های عالی که در شانزده کشور خاور میانه در سال 1950 کمت از 5 میلیون بود، در سال 1965 به 16 میلیون – بیش از سه برابر، در سال 1973 به 27 میلیون و در سال 1987 به 40 میلیون افزایش یافته است. یعنی هشت برابر سال 1955.
+
مثال‌های فوق حاکی از ظرافت دیالکتیکی فرایند توسعه سیاسی است، که تحقق آن به‌صورت نوسازی همه جانبه ظاهر می‌شود، و نحوهٔ پویائی آن می‌تواند باعث توسعه یا توقف و کُندی توسعه سیاسی شود. رشد سریع اقتصادی و تکنولوژیک موجب افزایش نیازمندی‌های مردم می‌شود. در عین حال قدرت و امکانات رهبران سیاسی برای کنترل و تحت تأثیر قرار دادن مردم رو‌به‌فزونی می‌نهد. رهبران و گزیدگان خاورمیانه به‌منظور در اختیار قرار گرفتن عوامل قدرت ساز و بهره‌برداری از منابع با ارزش ضمن طرح برنامه‌های گوناگون، از نظر سیاسی متوسل به‌روش‌های سلطه‌جویانه می‌شوند. روشی که به‌مرور به‌سرکوب و اِعمال شیوه‌های ستمگرانه ختم می‌شود. در نتیجه امکانات آن‌ها در اجرای توسعهٔ سیاسی تحلیل می‌رود. تمرکز و سازمان سازی متقدم بر مشارکت می‌شوند. از طرف دیگر اگر آن‌ها سیاست و روش‌های معتدل و غیرمتمرکز را پیش بگیرند امکان توسعه و نوسازی را از دست می‌دهند و جامعه درگیر تظادهای مذهبی، قومی و طبقاتی می‌شود. همان طور که در جدولِ یک مشاهده می‌شود، فرایند توسعهٔ کوره راهی است بین خشونت و ثبات بی‌قانون. ایجاد تعادلی ظریف بین امکانات و تقاضاها می‌توانند حاکی از گذار به‌سوی نوعی فرایند باشد. لازمهٔ برآوردن تقاضاهای جدید افزایش امکانات است. دو عاملی که پایه‌های دیالکتیک توسعه را تشکیل می‌دهند. با این حال آتش نوسازی همچنان جرقه می‌پراکند. پیچیدگی فرایند توسعه در تناوب و تغییر تعادل بین تقاضاها، امکانات و مسئولیت نهفته است.  
  
نوسازی در خاور میانه پس از چهار برابر شدن قیمت نفت در سال 1974 شتاب تندتری داشته است. از قِبل این افزایشِ بها وسایل و منابع عظیمی – به ویژه در بخش نوسازی انرژی- در اختیار کش.رهای خاورمیانه قرار گرفت. در سال 1970 درآمد حاصل از فروش نفت هشت کشورِ عمدۀ تولید کنندۀ نفت کمتر از چهار میلیارد دلار بود. در سالی که در سال 1974 به بیش از 82 میلیارد دلار افزایش یافت. بررسی های بانک ناسیونال شیکاگو در 1977 نشان می دهد که جمعِ موجودی دولت های کویت، قطر، امارات متحدۀ عربی و عربستان سعودی در طول سال های 1977-1981 بالغ بر 229 میلیارد دلار خواهد بود. درآمد عربستان از محل ذخایر ارزی در سال 1976از 59 میلیون دلار به 3800 میلیون دلار افزایش یافت و در سال 1981 به رقم سرسام اور 10000 میلیون دلار خواهد رسید.  
+
هر نوع ارزیابی توسعهٔ سیاسی به‌علت فرایند نوسازی که مبشّرانجام تغییرات بنیادی‌ست مشکل است. در حقیقت اکثر نظام‌های سیاسی ضمن حفظ انگاره‌های سیاسی خود می‌توانند مروج نوسازی باشند. در چنین نظام‌هائی افزایش تقاضاهای اجتماعی - سیاسی بنیادی معمولاً بیش از حدّ تحمل گسترش می‌یابد، که نتیجهٔ آن انقلاب و ناآرامی است. مشکل اساسی سیاست خاورمیانه در شکاف رو‌به‌افزایش بین تقاضاهای سیاسی در جهت مشارکت و عدالت و میزان توانائی برآوردن نیازها نهفته است. گاهی اوقات - هرچند جزئی - این مشکل با برطرف کردن نیازهای مادی و حیاتی مردم تخفیف می‌یابد. در این جوامع نوسازی نقش آرام کننده دارد. و لزوماً در دراز مدت باید به‌حدی امکانات افزایش یابد که به‌طور پی‌گیر و اساسی پاسخ‌گوی تمام نیازمندی‌های سیاسی و اجتماعی گروه‌ها و طبقات باشد.  
  
  
 +
==نوسازی در خاورمیانه==
  
 +
در هیچ نقطه‌ئی از جهان نیروهای نوسازی شتاب خاورمیانه را ندارد. رشد فنی توسعه صنعتی، گسترش شگفت‌انگیز حمل و نقل، ارتباطات و خانه‌سازی سراسر منطقه را فراگرفته است. نشانهٔ دیگر فرایند نوسازی در خاورمیانه افزایش توان نظامی آن است. ممالکی مانند اسرائیل، ایران و عربستان سعودی از لحاظ مخارج نظامی در رأس کشورهای جهان قرار دارند{{نشان|۳}}. آخرین تکنولوژی پیچیده نظامی که تا کنون ابداع شده است در اختیار این ممالک است، هزینهٔ سرانه مخارج نظامی اسرائیل در قیاس با ممالک دیگر جهان سه برابر بیش‌تر است.
 +
 +
از نظر کمیت در زمینه‌های بهداشتی و تعلیم و تربیت خاورمیانه رشد غول‌آسائی داشته است. هزاران ساختمان جهت مدارس جدید، مراکز درمانی و بیمارستان‌ها در سراسر خاورمیانه بنا شده است. جمع تعداد محصلین مدارس، دبیرستان ها و آموزشگاه‌های عالی که در شانزده کشور خاورمیانه در سال ۱۹۵۰ کم‌تر از ۵ میلیون بود، در سال ۱۹۶۵ به ۱۶ میلیون – بیش از سه برابر، در سال ۱۹۷۳ به ۲۷ میلیون و در سال ۱۹۸۷ به ۴۰ میلیون افزایش یافته است. یعنی هشت برابر سال ۱۹۵۵.
 +
 +
{{وسط‌چین}}
 +
{| class="wikitable" style="margin: 1em auto 1em auto"
 +
|+(به‌هزار نفر)
 +
|-
 +
! width="100pt"|نام کشور
 +
! colspan="2"|دبستان
 +
! colspan="2"|دبیرستان
 +
! colspan="2"|آموزش‌گاه‌های عالی
 +
|-
 +
| || ۱۹۶۵ || ۱۹۷۳ || ۱۹۶۵ || ۱۹۷۳ || ۱۹۶۵ || ۱۹۷۳
 +
|-
 +
| افغانستان || ۳۵۸ || ۶۲۱ || ۳۴ || ۱۷۰ || ۳٫۵ || ۹٫۴
 +
|-
 +
| الجزایر || ۱٫۳۵۸ || ۲٫۴۰۹ || ۹۵ || ۳۸۴ || ۸٫۱ || ۳۰٫۱
 +
|-
 +
| مصر || ۳٫۴۵۰ ||  ۴٫.۹۷ || ۸۱۹ || ۱٫۷۱۰ || ۱۷۷٫۱ || ۳۵۱٫۵
 +
|-
 +
| ایران || ۲٫۴۱۲ ||  ۳٫۶۴۶ || ۶۳۷ || ۱٫۷۷۸ || ۳۶٫۷ || ۱۲۳٫۱
 +
|-
 +
| عراق || ۹۷۸ ||  ۱٫۴۰۹ || ۲۴۱ || ۴۰۵ || ۲۸٫۴ || ۶۵٫۵
 +
|-
 +
| اسرائیل || ۴۵۰ ||  ۵۲۷ || ۶۶ || ۱۴۹ || ۳۵٫۹ || ۷۰٫۴
 +
|-
 +
| اردن || ۲۹۵ ||  ۳۵۳ || ۹۹ || ۱۲۶ || ۳٫۲ || ۸٫۲
 +
|-
 +
| کویت || ۵۰ ||  ۹۴ || ۲۹ || ۶۰ || ۴ || ۵٫۳
 +
|-
 +
| لبنان || ۳۵۴ ||  ۴۹۸ || ۸۲ || ۱۷۴ || ۲۰٫۳ || ۴۴٫۳
 +
|-
 +
| لیبی || ۱۹۰ ||  ۴۸۹ || ۲۳ || ۱۰۷ || ۱٫۹ || ۹٫۶
 +
|-
 +
| مراکش || ۱٫۱۱۶ ||  ۱٫۵۰۶ || ۱۹۵ || ۴۳۳ || ۹ || ۲۵٫۵
 +
|-
 +
| عربستان سعودی || ۲۶۱ ||  ۵۷۱ || ۲۴ || ۱۴۸ || ۱٫۹ || ۱۴٫۹
 +
|-
 +
| سودان || ۴۲۷ ||  ۱٫.۸۳ || ۹۰ || ۲۳۱ || ۷٫۷ || ۲۰
 +
|-
 +
| سوریه || ۷۰۷ ||  ۱٫۱۰۳ || ۱۸۳ || ۴۰۸ || ۳۲٫۷ || ۵۱٫۸
 +
|-
 +
| تونس || ۷۴۴ ||  ۹۱۰ || ۱۰۴ || ۱۹۷ || ۶٫۲ || ۹٫۲
 +
|-
 +
| یمن || ۶۹ ||  ۱۷۹ || ۲ || ۱۴ || - || -
 +
|-
 +
| '''جمع''' ||''' ۱۳٫۲۰۹ '''||'''  ۱۹٫۴۹۵ '''||''' ۲٫۷۲۳ '''|| '''۶٫۴۹۴ '''|| '''۳۷۳ '''||'''۸۳۹٫۸'''
 +
|}
 +
{{پایان وسط‌چین}}
 +
 +
 +
نوسازی در خاورمیانه پس از چهار برابر شدن قیمت نفت در سال ۱۹۷۴ شتاب تندتری داشته است. از قِبل این افزایشِ بها وسایل و منابع عظیمی – به‌ویژه در بخش نوسازی انرژی - در اختیار کشورهای خاورمیانه قرار گرفت. در سال ۱۹۷۰ درآمد حاصل از فروش نفت هشت کشورِ عمدۀ تولیدکنندۀ نفت کمتر از ۴ میلیارد دلار بود. در حالی که در سال ۱۹۷۴ به‌بیش از ۸۲ میلیارد دلار افزایش یافت. بررسی‌های بانک ناسیونال شیکاگو در ۱۹۷۷ نشان می‌دهد که جمع موجودیِ دولت‌های کویت، قطر، امارات متحدهٔ عربی و عربستان سعودی در طول سال‌های ۱۹۸۱ - ۱۹۷۷ بالغ بر ۲۲۹ میلیارد دلار خواهد بود. درآمد عربستان از محل ذخایر ارزی در سال ۱۹۷۶ از ۵۹ میلیون دلار به ۳٬۸۰۰ میلیون دلار افزایش یافت و در سال ۱۹۸۱ به‌رقم سرسام‌آور ۱۰٬۰۰۰ میلیون دلار خواهد رسید. و این ثروتی است که می‌توان بابت پیش‌پرداخت خرید کلی نوسازی تأدیه کرد. ثروت طبیعی موجود در خاورمیانه سال‌های سال فرایند نوسازی درین منطقه را می‌تواند ممکن سازد. گاهی اوقات فراموش می‌شود که خاورمیانه علاوه بر ذخائر نفتی دارای منابع سرشار دیگری نیز هست. مثلاً  ایران صاحب دومین ذخائر گاز طبیعی جهان است. و فقط اتحاد جماهیر شوروی از این لحاظ بر ایران برتری دارد. عربستان و الجزایر نیز دارای منابع عظیم گاز طبیعی‌اند. یکی از بزرگ‌ترین معادن مس جهان در ایران کشف شده است. ترکیه بزرگ‌ترین تولیدکنندهٔ تنگستن دنیاست و دومین مقام را در تولید کروم دارد. ترکیه و عراق صاحب معادن سرشار ذغال‌ سنگ و سنگ آهن‌اند. مراکش ۹۰٪ فسفات مورد نیاز جهان را صادر می‌کند. تونس و اردن نیز صاحب منابع قابل ملاحظهٔ فسفات‌اند. کشورهای خاورمیانه می‌کوشند از محل درآمدهای نفتی به‌اکتشاف و تولید سایر منابع سرشار و با ارزش خود بپردازند. نوسازی سریع موجب توجه بیش‌تر ممالک خاورمیانه به‌این منابع گرانبها شده است.
 +
 +
گاهی نتیجه بررسی ارقام و اطلاعات  فریبنده مانند «درآمد سرانه ناخالص ملی»{{نشان|۴}} منجر به‌تحریف نوسازی می‌گردد. تولید سرانه ناخالص ابوظبی به‌طور مثال سه برابر ایالات متحده آمریکاست. و تولید سرانه کویت نزدیک پنج برابر اتحاد جماهیر شوروی. در اوایل سال‌های ۱۹۵۰ تولید سرانه ناخالص لیبی چهل دلار بود، این رقم در سال ۱۹۷۴ به‌پنج هزار دلار افزایش یافت. تولید سرانه ایران از سیصد دلار در سال ۱۹۶۰ به‌دو هزار دلار در سال ۱۹۷۸ رسید. در تمام این ممالک توزیع درآمد ملی سرانه غیرعادلانه است. مقیاس‌های کمی – بدون توجه به‌اثرات آن‌ها - دلالت بر نتایج ناچیز کیفی ثروت و منابع طبیعی در خاورمیانه داشته‌است. به‌عبارت دیگر کشورهای این منطقه نمی‌توانند پاسخ‌گوی این سؤال اساسی ماردله لاسدل{{نشان|۵}} باشند، که: سهم هر کس چقدر است؟ در چه زمان؟ و چگونه؟ مطمئناً هر نوع مطالعه درباره نوسازی جوامع و سیاست خاورمیانه باید با توجه به‌اثرات ناشی از «منابع مالی و ارزی» روی جوامع این منطقه صورت پذیرد.
 +
 +
در طول چند سال اخیر گروهی از پژوهشگران که با انجمن توسعه ماورای بحار همکاری می‌کردند، شاخص جدیدی برای اندازه‌گیری میزان توسعه به‌کار گرفته‌اند، که بیش‌ از شاخص رشد کمی می‌تواند مفید و علمی باشد. دکتر موریس دیوید موریس{{نشان|۶}} رئیس اقتصاددان این گروه با تجربیات طولانی در بخش مطالعات آفریقای جنوبی در بررسی‌های خود به‌کلی '''تأکید''' بر تولید سرانه ناخالص ملی را به‌کناری گذارده است. دکتر موریس در توجیه علل ضرورت کاربرد معیار جدید چنین استدلال می‌کند:
 +
 +
«مقیاس سنتی توسعه اقتصادی یعنی تولید ناخالص ملی و عناصر متشکله آن معیار رضایت بخش برای مطالعه نیازمندی‌ها و انتظارات جوامع و افراد نبود و اصولاً نمی‌توانست باشد. چرا که اکثراً ارتباطی بین نرخ رشد تولید ناخالص ملی و پیشرفت وجود ندارد. در حالیکه استفاده از شاخص‌هائی مانند انتظار زیست، میزان مرگ و میر کودکان و نوجوانان، تعداد باسوادان و ... بسیاری از معایب شاخص تولید ملی سرانه را برطرف می‌سازد. تولید ملی یک دولت در هر سطحی که باشند، می‌تواند در زمینه‌های گوناگون مانند بخش فعال و گروه‌های اجتماعی متمرکز گردد، همین ممکن است خط‌مشی ملی ظاهراً گرایش به‌افزایش قدرت نظامی داشته و توجهی به‌بهداشت، بهبود شرایط زیست و ... توده مردم ننماید، ممکن است افزایش متوسط درآمد سرانه یا قدرت خرید افراد قشر محدودی از اجتماع را در بر گیرد، ضمن آن که فقیرترین گروه‌های جامعه کوچک‌ترین سهمی از درآمد ملی نداشته باشند{{نشان|۷}}. افزایش درآمد طبقه‌ئی می‌تواند به‌کاهش درآمد واقعی طبقات دیگر منجر شود. حتی اگر افزایش درآمد شامل افراد تهیدست هم گردد، تضمینی وجود ندارد که نتیجه آن بهبود شرایط طبیعی زیست آن‌ها باشد»{{نشان|۸}}.
 +
 +
با توجه به‌این مشکلات دکتر موریس و همکارانش در انجمن توسعه ماورای بحار در کمال احتیاط و دقت معیار جدیدی به‌نام «شاخص کیفیت زیست»{{نشان|۹}} ابداع کردند. و عواملی چون انتظار زیست، مرگ و میر و سواد را مبنای تحقیقات خویش قرار دادند.
 +
 +
جدول شماره ۲ شامل جهت، تولید سرانه ناخالص ملی، شاخص کیفیت زیست، امید به‌حیات در بدو تولد، مرگ و میر کودکان پس از تولد و میزان افراد با سواد در بیست کشور خاورمیانه را نشان می‌دهد.
 +
 +
{{وسط‌چین}}
 +
{| class="wikitable" style="margin: 1em auto 1em auto"
 +
|-
 +
! width="100pt"|نام کشور
 +
! width="80pt"|جمعیت در اواسط ۱۹۷۶ (به‌ملیون)
 +
! width="80pt"|تولید سرانه ناخالص ملی (به‌دلار در ۱۹۷۴)
 +
! width="80pt"|‌شاخص کمیت زیست
 +
! width="80pt"|‌امید به‌حیات در بدو تولد
 +
! width="80pt"|امید به‌زیست در هر هزار کودک
 +
! width="80pt"|درصد باسوادان
 +
|-
 +
| افغانستان || ۱۹٫۵ || ۱۱۰ || ۱۹ || ۴۰ || ۱۸۲ || ۸
 +
|-
 +
| الجزایر || ۱۷٫۳ || ۷۱۰ || ۴۲ || ۵۳ || ۱۲۶ || ۲۶
 +
|-
 +
| بحربن || ۲ || ۲٫۳۳۰ || ۶۰ || ۶۱ || ۷۸ || ۴۰
 +
|-
 +
| مصر || ۳۸٫۱ ||  ۲۸۰ || ۴۶ || ۵۲ || ۹۸ || ۲۶
 +
|-
 +
| ایران || ۳۴٫۱ ||  ۱٫۲۵۰ || ۳۸ || ۵۱ || ۱۳۹ || ۲۳
 +
|-
 +
| عراق || ۱۱٫۴ ||  ۱٫۱۶۰ || ۴۶ || ۵۳ || ۹۹ || ۲۶
 +
|-
 +
| اسرائیل || ۳٫۵ ||  ۳٫۴۶۰ || ۹۰ || ۷۱ || ۲۳ || ۸۴
 +
|-
 +
| اردن || ۲٫۸ ||  ۴۳۰ || ۴۸ || ۵۳ || ۹۷ || ۳۲
 +
|-
 +
| کویت || ۱٫۱ ||  ۱۱٫۷۷۰ || ۷۶ || ۶۹ || ۴۴ || ۵۵
 +
|-
 +
| لبنان || ۲٫۷ ||  ۱٫.۷۰ || ۸۰ || ۶۳ || ۵۹ || ۸۶
 +
|-
 +
| لیبی || ۲٫۵ ||  ۴٫۶۴۰ || ۴۲ || ۵۳ || ۱۳۰ || ۲۷
 +
|-
 +
| مراکش || ۱۷٫۹ ||  ۴۳۰ || ۴۰ || ۵۳ || ۱۳۰ || ۲۱
 +
|-
 +
| پاکستان || ۷۲٫۵ ||  ۱۳۰ || ۳۷ || ۵۰ || ۱۲۴ || ۱۶
 +
|-
 +
| قطر || ۱ ||  ۸٫۵۶۰ || ۳۲ || ۴۷ || ۱۵۲ || ۱۵
 +
|-
 +
| عربستان سعودی || ۶٫۴ ||  ۲٫۸۷۰ || ۲۹ || ۴۷ || ۱۳۸ || ۱۵ - ۱۰
 +
|-
 +
| سودان || ۱۸٫۲ ||  ۲۳۰ || ۳۳ || ۴۹ || ۴۱ || ۱۵ - ۱۰
 +
|-
 +
| سوریه || ۷٫۶ ||  ۵۶۰ || ۵۲ || ۵۴ || ۹۳ || ۴۰
 +
|-
 +
| تونس || ۵٫۹ ||  ۶۵۰ || ۴۴ || ۵۴ || ۱۲۸ || ۳۲
 +
|-
 +
| ترکیه || ۴۰٫۲ ||  ۷۵۰ || ۵۴ || ۵۷ || ۱۱۹ || ۵۱
 +
|-
 +
| امارات متحده عربی || ۲ ||  ۱۱٫۷۱۰ || ۳۴ || ۴۷ || ۱۳۸ || ۲۰
 +
|-
 +
| جمهوری عربی یمن || ۶٫۹ ||  ۱۸۰ || ۲۷ || ۴۵ || ۱۵۲ || ۱۰
 +
|-
 +
| جمهوری خلق یمن || ۱٫۷ ||  ۲۲۰ || ۲۷ || ۴۵ || ۱۵۲ || ۱۰
 +
|}
 +
{{پایان وسط‌چین}}
 +
 +
 +
امارات متحده عربی که دومین مقام را در جدول از نظر تولید سرانه ملی دارد از لحاظ شاخص کیفیت زیست در مرتبه چهاردهم می‌باشد، و قطر به‌ترتیب در مقام سوم و هیجدهم قرار می‌گیرد. دو کشور بزرگ خاورمیانه یعنی ایران و عربستان سعودی نیز از جهت '''توزیع''' نتایج و ثمرات نوسازی ناتوان بوده‌اند، عربستان سعودی که ششمین مقام را در تولید سرانه دارد به‌لحاظ کیفیت زیست در‌مرتبه نوزدهم است و ایران در‌ ردیف هشتم و چهاردهم. اگر ممالک خاورمیانه را از لحاظ منابع، وسعت سرزمین و جمعیت طبقه‌بندی نمائیم وسپس کیفیت زیست آن‌ها را مورد مطالعه قرار دهیم، ترکیه، سوریه، مصر و عراق بهترین موقعیت را احراز می‌نمایند. ترکیه اولین کشور خاومیانه بود که نوسازی سیاسی در آن صورت گرفت، و سوریه، مصر و عراق از دو دهه پیش با رهبران سلطه‌جو درپی دست‌یابی به‌تحرک بیش‌تر و توزیع بهتر امکانات بوده‌اند. از بین این ممالک فقط عراق دارای ذخائر نفتی و در نتیجه امکانات مالی بیش‌تری است. در قیاس کشورهای خاورمیانه با ممالک مشابه در سایر نقاط جهان از نظر «شاخص کیفیت زیست» به‌نتایج زیر می‌رسیم:
 +
 +
شاخص کیفیت زیست که در عراق ۴۶ می‌باشد در شیلی ۷۷ است. در حالیکه تولید سرانه شیلی کم‌تر از عراق می‌باشد – ۱۸۳۰ دلار در برابر ۱۱۶۰ دلار – ارقام مشابه در مورد ترکیه و تایلند ۴۴ – ۷۰ و ۷۵۰ – ۳۱۰ (دلار) است. مقایسه ایران با جمهوری کره بسیار جالب‌تر است. ایران با شاخص کیفیت زیستی برابر ۳۸ و کره برابر با ۸۰ – کم‌تر از نصف – به‌ترتیب دارای ۱۲۵۰ و ۴۸۰ دلار درآمد سرانه می‌باشند.
 +
 +
{{وسط‌چین}}
 +
{| class="wikitable" style="margin: 1em auto 1em auto"
 +
|+جدول شماره ۳ نمایشگر چگونگی وضعیت مناطق  مختلف دنیای سوم در جهان است.
 +
|-
 +
! width="100pt"|
 +
! width="100pt"| متوسط درآمد ملی سرانه (دلار)
 +
! width="100pt"|متوسط شاخص کیفیت زیست
 +
! width="100pt"|نسبت درآمد ملی سرانه به‌شاخص زیست
 +
|-
 +
| جنوب و جنوب شرقی آسیا|| ۴۶۹ || ۶۰ || ۸
 +
|-
 +
| آمریکای لاتین|| ۸۱۶ || ۷۱|| ۱۱
 +
|-
 +
| آفریقا|| ۳۲۸ || ۲۵ || ۱۳
 +
|-
 +
| خاورمیانه|| ۲٫۴۳۱ ||  ۴۵ || ۵۳
 +
|}
 +
{{پایان وسط‌چین}}
 +
 +
 +
خاورمیانه با بالاترین تولید سرانه ملی از نظر شاخص کیفیت زیست عقب‌تر از جنوب و جنوب شرقی آسیا و آمریکای لاتین می‌باشد. و فقط آفریقا از خاورمیانه پس‌تر است.
 +
 +
 +
==پاورقی‌ها==
 +
 +
# {{چپ به راست}} {{پاورقی|۱}} Gadroil A: Almend and Bingham Pawell, Comparative Politics {{پایان چپ به راست}}
 +
#{{پاورقی|۲}} همان کتاب
 +
#{{پاورقی|۳}} به‌موجب آمار سالنامه '''توازن نظامی''' عربستان سعودی و اسرائیل در سال ۸۰ - ۱۹۷۹ به‌ترتیب ۱۴٫۸ و ۱٫۶۲ میلیارد دلار صرف امور نظامی خود کرده‌اند (م)
 +
# {{چپ به راست}} {{پاورقی|۴}} .Porcapita G. N. P {{پایان چپ به راست}}
 +
# {{چپ به راست}} {{پاورقی|۵}}  Harold Lasswell {{پایان چپ به راست}}
 +
# {{چپ به راست}} {{پاورقی|۶}}  Morris David Morris {{پایان چپ به راست}}
 +
#{{پاورقی|۷}}  در ایران ۴۰٪ تولیدات توسط ۱۰٪ جمعیت مصرف می‌شود ۱۹۷۸ (م)
 +
# {{چپ به راست}} {{پاورقی|۸}} .M. D. Morris, Measuring the Comdions of the World Spoor {{پایان چپ به راست}}
 +
# {{چپ به راست}} {{پاورقی|۹}}  .P. O. L. I {{پایان چپ به راست}}
 +
 +
 +
 +
 +
[[رده:مقالات نهایی‌شده]]
 
[[رده:کتاب جمعه ۲۴]]
 
[[رده:کتاب جمعه ۲۴]]
 
[[رده:کتاب جمعه]]
 
[[رده:کتاب جمعه]]
 +
[[رده:کارل لیدن]]
 +
[[رده:غلامحسین میرزاصالح]]
 +
 +
 +
 +
{{لایک}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۳ مهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۰۸:۳۵

کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۱
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۱
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۲
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۲
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۳
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۳
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۴
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۴
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۵
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۵
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۶
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۶
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۷
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۷
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۸
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۸
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۹
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۴ صفحه ۱۴۹


کارلْ لیدن

ترجمهٔ غلامحسین میرزاصالح


تقاضای روزافزون برای تحقق آزادی و ارزش‌های وابسته به‌آن مانند مشارکت، برابری و عدالت در جهان معاصر با مشکلاتی مواجه بوده است. یا باید آزادی را با اِعمال قدرت حفظ کرد و یا توانائی سرکوب آن را داشت. برآوردن تقاضاها معمولاً از طریق افزایش نهادهای سازمانی و اِعمال روش‌ها و نهادهای حکومتیِ جدید باید انجام گیرد، که معمولاً به‌مفهومِ ‌ِ تمرکز و مرکزیت «قدرت» تلقی می‌شود و از ریشه درآوردن روابط موجود و جایگزین کردن مدل‌های ابداعی. نیروهای نوسازی همراه با رهبران مترقی با استفاده از روش‌های پیچیده برای کنترل، لزوماً قادر به‌افزایش امکانات خود برای پاسخ‌گوئی به‌تقاضاها و استقرار امنیت است. همچنان که قادرند از طریق به‌کار گرفتن وسایل سرکوب تقاضاها را فرو نشانند. اشتیاق برای مشارکت، برابری، بهره‌گیری از فرصت‌ها و عدالت ممکن است به‌بهانهٔ «حفظ امنیت» با استفاده از تکنولوژی پیش‌رفتهٔ سرکوب به‌بهترین وجهی در نطفه خفه شود. در چنین صورتی تقاضاها محدود می‌شود و به‌اصطلاح در بطری سربسته قرار می‌گیرند. استقرار امنیت با بهره‌گیری از روش‌های خشن مقدمه‌ئی‌ست بر خشونت اجتماعی و شورش. ضمن آن که بی‌توجهی به‌امنیت، باعث آنارشی و تسلط هرج و مرج بر جامعه می شود. چنین جامعه‌ئی در صورت فقدان نهادهای بنیادی و رهنمودهای مبتنی بر اقتدار به‌شکل انفجار آمیزی به‌سوی تجزیه کشیده می‌شود.

آلموند و پاول مبادلهٔ آزادی و امنیت در بعضی جوامع را از طریق ارائهٔ نمادهای سه گانه مورد تحلیل قرار می‌دهند.

الف - جوامعی که شهروندان آن در سطحِ وسیعی از آزادی و امنیت بهره‌مندند. چنین جوامعی از لحاظ فرهنگی یک دست و دارای مذهب و قومیت واحدند. هرچند که وجهه مشخصهٔ این جوامع پائین بودن میزان تنش اجتماعی است ولی تأکید بر افزایش سطح آزادی و گرایش به‌سوی امنیت بیش‌تر مانند پاندولِ ساعت در نوسان است. در خاورمیانه، ممالکی که درپی رسیدن به‌این گونه جوامع‌اند عبارتند از: ترکیه، اسرائیل ، مصر، تونس، لیبی و الجزایر. البته بومدین در الجزایر و قذافی در لیبی با اعمال قدرت، بیش‌تر گرایش به‌حفظِ امنیت دارند در حالی که انورسادات در مصر و بورقیبه در تونس تأکیدِ بیش‌تر بر آزادی می‌کنند.

ب - در این جوامع اختلافات قوی و تنش‌های طبقاتی به‌حدی عمیق است که نوسان تمایلات بین استقرار امنیت و دست‌یابی به‌آزادی در نهایت به‌هرج و مرج منتهی می‌شود. زمانی که آزادی فرا می‌رسد - هرچند کوتاه مدت – جامعه به‌جنگ داخلی گرفتار و امنیت به‌کلی محو می‌شود، و علی‌رغم تعداد بی‌شمار قربانیان و شهیدان راه آزادی، امنیت دور از دسترس قرار می گیرد[۱]. لبنان با حرکاتی عمودی و افقی متأثر از مذاهب و تضاد طبقاتی نمونه چنین جامعه‌ئی‌ست. دیگر ممالک خاورمیانه که بالقوه دارای چنین خصوصیاتی هستند عبارتند از عراق، سوریه و سودان. در عراق همیشه طیفی از خشونت و هرج و مرج باعث روی کار آمدن رژیم‌هائی شده است که مدعی استقرار امنیت بوده‌اند.

ج - جوامعی هستند که خشونت بر آن‌ها مسلّط است. همهٔ آن‌ها گرفتار نوعی «کاربردِ وسیع روش‌های تروریستی حتی علیه مقامات رسمی حکومتی‌اند. هدف از اِعمال چنین روش‌هائی نه آگاه کردن شهروندان به‌آزاد نبودن احزاب، سانسور کامل و جو پلیسی که آزادی را اخته کرده‌اند، بلکه غرض دست‌یابی به‌امنیت محدود است، و کوتاهی رژیم‌های این جوامع در کنترل چنین اقداماتی موجب تحلیلِ شهروندان می‌شود»[۲]. ایران و عراق از جملهٔ آن کشورهای خاورمیانه‌اند که از هر نظر دارای ویژگی‌های نمونهٔ «ج»اند. هرچند که این دولت از نظر ساخت سیاسی و ایدئولوژیکی اساساً با یکدیگر اختلاف دارند، ولی هر دو آزادی را فدای رهبری از مرکز جلوه داده‌اند، عربستان سعودی، عمان، اردن و مراکش که حکومت‌های سلطنتی دارند نمونه‌هایی دیگر این دسته از کشورهای خاورمیانه‌اند، و سودان یا سوریه نمونهٔ نظام‌های جدید سلطه جو در این طبقه‌بندی. جدال بین تمایل رژیم‌ها جهت کنترل از یک طرف و تقاضای توده‌ها برای آزادی و مشارکت از طرف دیگر باعث تغییرات دائمی در جوامع خاورمیانه می‌شود. جوامع از شکلی به‌شکل دیگر استحاله می‌یابند. الجزایر به‌عنوان مثال در زمان تسلط فرانسویان نمونهٔ جامعه‌ئی از نوع «ج» بود. بعد از انقلاب - در طول حکومت بن بلا - به‌یک دولت دچار هرج و مرج از نوع «ب» مبدل شد، و بالاخره رژیمِ حواری بومدین توانست بین خواست توده‌ها و اقتدار مرکزی تعادل برقرار سازد. در الجزایر بی‌شبهه کنترل رژیم مقدم بر آزادی‌های مدنی است، با این حال تأکید بر مشارکت سیاسی، آموزش عمومی و عدالت اجتماعی در سراسر کشور احساس می‌شود.

هر یک از انواع سه‌گانهٔ جوامعِ یاد شده از نظر اتکاء بر ویژگی‌های خود به‌پذیرش تغییراتی ملزمند و در ایران - در دوران حکومت طولانی شاه - که فشاری خردکننده، سراسر مملکت را فرا گرفته گاه آزادی نسبی (!) هم وجود داشت. مثلاً قبل از سرکوب توده‌ها توسط پلیس که از سال ۱۹۶۴ تا ۱۹۷۶ ادامه داشت، یعنی سال‌های بین ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۳. همین طور در سال ۱۹۷۷ و ۱۹۷۸ تا قبل از استقرار حکومت نظامی. در مصر چه در زمان ناصر و چه در دوران سادات به‌اقتضای سیاست داخلی و روابط بین‌الملل، سخت‌گیری و نرمش روش‌هائی بود که حکومت آنرا تجربه کرده است.

مثال‌های فوق حاکی از ظرافت دیالکتیکی فرایند توسعه سیاسی است، که تحقق آن به‌صورت نوسازی همه جانبه ظاهر می‌شود، و نحوهٔ پویائی آن می‌تواند باعث توسعه یا توقف و کُندی توسعه سیاسی شود. رشد سریع اقتصادی و تکنولوژیک موجب افزایش نیازمندی‌های مردم می‌شود. در عین حال قدرت و امکانات رهبران سیاسی برای کنترل و تحت تأثیر قرار دادن مردم رو‌به‌فزونی می‌نهد. رهبران و گزیدگان خاورمیانه به‌منظور در اختیار قرار گرفتن عوامل قدرت ساز و بهره‌برداری از منابع با ارزش ضمن طرح برنامه‌های گوناگون، از نظر سیاسی متوسل به‌روش‌های سلطه‌جویانه می‌شوند. روشی که به‌مرور به‌سرکوب و اِعمال شیوه‌های ستمگرانه ختم می‌شود. در نتیجه امکانات آن‌ها در اجرای توسعهٔ سیاسی تحلیل می‌رود. تمرکز و سازمان سازی متقدم بر مشارکت می‌شوند. از طرف دیگر اگر آن‌ها سیاست و روش‌های معتدل و غیرمتمرکز را پیش بگیرند امکان توسعه و نوسازی را از دست می‌دهند و جامعه درگیر تظادهای مذهبی، قومی و طبقاتی می‌شود. همان طور که در جدولِ یک مشاهده می‌شود، فرایند توسعهٔ کوره راهی است بین خشونت و ثبات بی‌قانون. ایجاد تعادلی ظریف بین امکانات و تقاضاها می‌توانند حاکی از گذار به‌سوی نوعی فرایند باشد. لازمهٔ برآوردن تقاضاهای جدید افزایش امکانات است. دو عاملی که پایه‌های دیالکتیک توسعه را تشکیل می‌دهند. با این حال آتش نوسازی همچنان جرقه می‌پراکند. پیچیدگی فرایند توسعه در تناوب و تغییر تعادل بین تقاضاها، امکانات و مسئولیت نهفته است.

هر نوع ارزیابی توسعهٔ سیاسی به‌علت فرایند نوسازی که مبشّرانجام تغییرات بنیادی‌ست مشکل است. در حقیقت اکثر نظام‌های سیاسی ضمن حفظ انگاره‌های سیاسی خود می‌توانند مروج نوسازی باشند. در چنین نظام‌هائی افزایش تقاضاهای اجتماعی - سیاسی بنیادی معمولاً بیش از حدّ تحمل گسترش می‌یابد، که نتیجهٔ آن انقلاب و ناآرامی است. مشکل اساسی سیاست خاورمیانه در شکاف رو‌به‌افزایش بین تقاضاهای سیاسی در جهت مشارکت و عدالت و میزان توانائی برآوردن نیازها نهفته است. گاهی اوقات - هرچند جزئی - این مشکل با برطرف کردن نیازهای مادی و حیاتی مردم تخفیف می‌یابد. در این جوامع نوسازی نقش آرام کننده دارد. و لزوماً در دراز مدت باید به‌حدی امکانات افزایش یابد که به‌طور پی‌گیر و اساسی پاسخ‌گوی تمام نیازمندی‌های سیاسی و اجتماعی گروه‌ها و طبقات باشد.


نوسازی در خاورمیانه

در هیچ نقطه‌ئی از جهان نیروهای نوسازی شتاب خاورمیانه را ندارد. رشد فنی توسعه صنعتی، گسترش شگفت‌انگیز حمل و نقل، ارتباطات و خانه‌سازی سراسر منطقه را فراگرفته است. نشانهٔ دیگر فرایند نوسازی در خاورمیانه افزایش توان نظامی آن است. ممالکی مانند اسرائیل، ایران و عربستان سعودی از لحاظ مخارج نظامی در رأس کشورهای جهان قرار دارند[۳]. آخرین تکنولوژی پیچیده نظامی که تا کنون ابداع شده است در اختیار این ممالک است، هزینهٔ سرانه مخارج نظامی اسرائیل در قیاس با ممالک دیگر جهان سه برابر بیش‌تر است.

از نظر کمیت در زمینه‌های بهداشتی و تعلیم و تربیت خاورمیانه رشد غول‌آسائی داشته است. هزاران ساختمان جهت مدارس جدید، مراکز درمانی و بیمارستان‌ها در سراسر خاورمیانه بنا شده است. جمع تعداد محصلین مدارس، دبیرستان ها و آموزشگاه‌های عالی که در شانزده کشور خاورمیانه در سال ۱۹۵۰ کم‌تر از ۵ میلیون بود، در سال ۱۹۶۵ به ۱۶ میلیون – بیش از سه برابر، در سال ۱۹۷۳ به ۲۷ میلیون و در سال ۱۹۸۷ به ۴۰ میلیون افزایش یافته است. یعنی هشت برابر سال ۱۹۵۵.

(به‌هزار نفر)
نام کشور دبستان دبیرستان آموزش‌گاه‌های عالی
۱۹۶۵ ۱۹۷۳ ۱۹۶۵ ۱۹۷۳ ۱۹۶۵ ۱۹۷۳
افغانستان ۳۵۸ ۶۲۱ ۳۴ ۱۷۰ ۳٫۵ ۹٫۴
الجزایر ۱٫۳۵۸ ۲٫۴۰۹ ۹۵ ۳۸۴ ۸٫۱ ۳۰٫۱
مصر ۳٫۴۵۰ ۴٫.۹۷ ۸۱۹ ۱٫۷۱۰ ۱۷۷٫۱ ۳۵۱٫۵
ایران ۲٫۴۱۲ ۳٫۶۴۶ ۶۳۷ ۱٫۷۷۸ ۳۶٫۷ ۱۲۳٫۱
عراق ۹۷۸ ۱٫۴۰۹ ۲۴۱ ۴۰۵ ۲۸٫۴ ۶۵٫۵
اسرائیل ۴۵۰ ۵۲۷ ۶۶ ۱۴۹ ۳۵٫۹ ۷۰٫۴
اردن ۲۹۵ ۳۵۳ ۹۹ ۱۲۶ ۳٫۲ ۸٫۲
کویت ۵۰ ۹۴ ۲۹ ۶۰ ۴ ۵٫۳
لبنان ۳۵۴ ۴۹۸ ۸۲ ۱۷۴ ۲۰٫۳ ۴۴٫۳
لیبی ۱۹۰ ۴۸۹ ۲۳ ۱۰۷ ۱٫۹ ۹٫۶
مراکش ۱٫۱۱۶ ۱٫۵۰۶ ۱۹۵ ۴۳۳ ۹ ۲۵٫۵
عربستان سعودی ۲۶۱ ۵۷۱ ۲۴ ۱۴۸ ۱٫۹ ۱۴٫۹
سودان ۴۲۷ ۱٫.۸۳ ۹۰ ۲۳۱ ۷٫۷ ۲۰
سوریه ۷۰۷ ۱٫۱۰۳ ۱۸۳ ۴۰۸ ۳۲٫۷ ۵۱٫۸
تونس ۷۴۴ ۹۱۰ ۱۰۴ ۱۹۷ ۶٫۲ ۹٫۲
یمن ۶۹ ۱۷۹ ۲ ۱۴ - -
جمع ۱۳٫۲۰۹ ۱۹٫۴۹۵ ۲٫۷۲۳ ۶٫۴۹۴ ۳۷۳ ۸۳۹٫۸


نوسازی در خاورمیانه پس از چهار برابر شدن قیمت نفت در سال ۱۹۷۴ شتاب تندتری داشته است. از قِبل این افزایشِ بها وسایل و منابع عظیمی – به‌ویژه در بخش نوسازی انرژی - در اختیار کشورهای خاورمیانه قرار گرفت. در سال ۱۹۷۰ درآمد حاصل از فروش نفت هشت کشورِ عمدۀ تولیدکنندۀ نفت کمتر از ۴ میلیارد دلار بود. در حالی که در سال ۱۹۷۴ به‌بیش از ۸۲ میلیارد دلار افزایش یافت. بررسی‌های بانک ناسیونال شیکاگو در ۱۹۷۷ نشان می‌دهد که جمع موجودیِ دولت‌های کویت، قطر، امارات متحدهٔ عربی و عربستان سعودی در طول سال‌های ۱۹۸۱ - ۱۹۷۷ بالغ بر ۲۲۹ میلیارد دلار خواهد بود. درآمد عربستان از محل ذخایر ارزی در سال ۱۹۷۶ از ۵۹ میلیون دلار به ۳٬۸۰۰ میلیون دلار افزایش یافت و در سال ۱۹۸۱ به‌رقم سرسام‌آور ۱۰٬۰۰۰ میلیون دلار خواهد رسید. و این ثروتی است که می‌توان بابت پیش‌پرداخت خرید کلی نوسازی تأدیه کرد. ثروت طبیعی موجود در خاورمیانه سال‌های سال فرایند نوسازی درین منطقه را می‌تواند ممکن سازد. گاهی اوقات فراموش می‌شود که خاورمیانه علاوه بر ذخائر نفتی دارای منابع سرشار دیگری نیز هست. مثلاً ایران صاحب دومین ذخائر گاز طبیعی جهان است. و فقط اتحاد جماهیر شوروی از این لحاظ بر ایران برتری دارد. عربستان و الجزایر نیز دارای منابع عظیم گاز طبیعی‌اند. یکی از بزرگ‌ترین معادن مس جهان در ایران کشف شده است. ترکیه بزرگ‌ترین تولیدکنندهٔ تنگستن دنیاست و دومین مقام را در تولید کروم دارد. ترکیه و عراق صاحب معادن سرشار ذغال‌ سنگ و سنگ آهن‌اند. مراکش ۹۰٪ فسفات مورد نیاز جهان را صادر می‌کند. تونس و اردن نیز صاحب منابع قابل ملاحظهٔ فسفات‌اند. کشورهای خاورمیانه می‌کوشند از محل درآمدهای نفتی به‌اکتشاف و تولید سایر منابع سرشار و با ارزش خود بپردازند. نوسازی سریع موجب توجه بیش‌تر ممالک خاورمیانه به‌این منابع گرانبها شده است.

گاهی نتیجه بررسی ارقام و اطلاعات فریبنده مانند «درآمد سرانه ناخالص ملی»[۴] منجر به‌تحریف نوسازی می‌گردد. تولید سرانه ناخالص ابوظبی به‌طور مثال سه برابر ایالات متحده آمریکاست. و تولید سرانه کویت نزدیک پنج برابر اتحاد جماهیر شوروی. در اوایل سال‌های ۱۹۵۰ تولید سرانه ناخالص لیبی چهل دلار بود، این رقم در سال ۱۹۷۴ به‌پنج هزار دلار افزایش یافت. تولید سرانه ایران از سیصد دلار در سال ۱۹۶۰ به‌دو هزار دلار در سال ۱۹۷۸ رسید. در تمام این ممالک توزیع درآمد ملی سرانه غیرعادلانه است. مقیاس‌های کمی – بدون توجه به‌اثرات آن‌ها - دلالت بر نتایج ناچیز کیفی ثروت و منابع طبیعی در خاورمیانه داشته‌است. به‌عبارت دیگر کشورهای این منطقه نمی‌توانند پاسخ‌گوی این سؤال اساسی ماردله لاسدل[۵] باشند، که: سهم هر کس چقدر است؟ در چه زمان؟ و چگونه؟ مطمئناً هر نوع مطالعه درباره نوسازی جوامع و سیاست خاورمیانه باید با توجه به‌اثرات ناشی از «منابع مالی و ارزی» روی جوامع این منطقه صورت پذیرد.

در طول چند سال اخیر گروهی از پژوهشگران که با انجمن توسعه ماورای بحار همکاری می‌کردند، شاخص جدیدی برای اندازه‌گیری میزان توسعه به‌کار گرفته‌اند، که بیش‌ از شاخص رشد کمی می‌تواند مفید و علمی باشد. دکتر موریس دیوید موریس[۶] رئیس اقتصاددان این گروه با تجربیات طولانی در بخش مطالعات آفریقای جنوبی در بررسی‌های خود به‌کلی تأکید بر تولید سرانه ناخالص ملی را به‌کناری گذارده است. دکتر موریس در توجیه علل ضرورت کاربرد معیار جدید چنین استدلال می‌کند:

«مقیاس سنتی توسعه اقتصادی یعنی تولید ناخالص ملی و عناصر متشکله آن معیار رضایت بخش برای مطالعه نیازمندی‌ها و انتظارات جوامع و افراد نبود و اصولاً نمی‌توانست باشد. چرا که اکثراً ارتباطی بین نرخ رشد تولید ناخالص ملی و پیشرفت وجود ندارد. در حالیکه استفاده از شاخص‌هائی مانند انتظار زیست، میزان مرگ و میر کودکان و نوجوانان، تعداد باسوادان و ... بسیاری از معایب شاخص تولید ملی سرانه را برطرف می‌سازد. تولید ملی یک دولت در هر سطحی که باشند، می‌تواند در زمینه‌های گوناگون مانند بخش فعال و گروه‌های اجتماعی متمرکز گردد، همین ممکن است خط‌مشی ملی ظاهراً گرایش به‌افزایش قدرت نظامی داشته و توجهی به‌بهداشت، بهبود شرایط زیست و ... توده مردم ننماید، ممکن است افزایش متوسط درآمد سرانه یا قدرت خرید افراد قشر محدودی از اجتماع را در بر گیرد، ضمن آن که فقیرترین گروه‌های جامعه کوچک‌ترین سهمی از درآمد ملی نداشته باشند[۷]. افزایش درآمد طبقه‌ئی می‌تواند به‌کاهش درآمد واقعی طبقات دیگر منجر شود. حتی اگر افزایش درآمد شامل افراد تهیدست هم گردد، تضمینی وجود ندارد که نتیجه آن بهبود شرایط طبیعی زیست آن‌ها باشد»[۸].

با توجه به‌این مشکلات دکتر موریس و همکارانش در انجمن توسعه ماورای بحار در کمال احتیاط و دقت معیار جدیدی به‌نام «شاخص کیفیت زیست»[۹] ابداع کردند. و عواملی چون انتظار زیست، مرگ و میر و سواد را مبنای تحقیقات خویش قرار دادند.

جدول شماره ۲ شامل جهت، تولید سرانه ناخالص ملی، شاخص کیفیت زیست، امید به‌حیات در بدو تولد، مرگ و میر کودکان پس از تولد و میزان افراد با سواد در بیست کشور خاورمیانه را نشان می‌دهد.

نام کشور جمعیت در اواسط ۱۹۷۶ (به‌ملیون) تولید سرانه ناخالص ملی (به‌دلار در ۱۹۷۴) ‌شاخص کمیت زیست ‌امید به‌حیات در بدو تولد امید به‌زیست در هر هزار کودک درصد باسوادان
افغانستان ۱۹٫۵ ۱۱۰ ۱۹ ۴۰ ۱۸۲ ۸
الجزایر ۱۷٫۳ ۷۱۰ ۴۲ ۵۳ ۱۲۶ ۲۶
بحربن ۲ ۲٫۳۳۰ ۶۰ ۶۱ ۷۸ ۴۰
مصر ۳۸٫۱ ۲۸۰ ۴۶ ۵۲ ۹۸ ۲۶
ایران ۳۴٫۱ ۱٫۲۵۰ ۳۸ ۵۱ ۱۳۹ ۲۳
عراق ۱۱٫۴ ۱٫۱۶۰ ۴۶ ۵۳ ۹۹ ۲۶
اسرائیل ۳٫۵ ۳٫۴۶۰ ۹۰ ۷۱ ۲۳ ۸۴
اردن ۲٫۸ ۴۳۰ ۴۸ ۵۳ ۹۷ ۳۲
کویت ۱٫۱ ۱۱٫۷۷۰ ۷۶ ۶۹ ۴۴ ۵۵
لبنان ۲٫۷ ۱٫.۷۰ ۸۰ ۶۳ ۵۹ ۸۶
لیبی ۲٫۵ ۴٫۶۴۰ ۴۲ ۵۳ ۱۳۰ ۲۷
مراکش ۱۷٫۹ ۴۳۰ ۴۰ ۵۳ ۱۳۰ ۲۱
پاکستان ۷۲٫۵ ۱۳۰ ۳۷ ۵۰ ۱۲۴ ۱۶
قطر ۱ ۸٫۵۶۰ ۳۲ ۴۷ ۱۵۲ ۱۵
عربستان سعودی ۶٫۴ ۲٫۸۷۰ ۲۹ ۴۷ ۱۳۸ ۱۵ - ۱۰
سودان ۱۸٫۲ ۲۳۰ ۳۳ ۴۹ ۴۱ ۱۵ - ۱۰
سوریه ۷٫۶ ۵۶۰ ۵۲ ۵۴ ۹۳ ۴۰
تونس ۵٫۹ ۶۵۰ ۴۴ ۵۴ ۱۲۸ ۳۲
ترکیه ۴۰٫۲ ۷۵۰ ۵۴ ۵۷ ۱۱۹ ۵۱
امارات متحده عربی ۲ ۱۱٫۷۱۰ ۳۴ ۴۷ ۱۳۸ ۲۰
جمهوری عربی یمن ۶٫۹ ۱۸۰ ۲۷ ۴۵ ۱۵۲ ۱۰
جمهوری خلق یمن ۱٫۷ ۲۲۰ ۲۷ ۴۵ ۱۵۲ ۱۰


امارات متحده عربی که دومین مقام را در جدول از نظر تولید سرانه ملی دارد از لحاظ شاخص کیفیت زیست در مرتبه چهاردهم می‌باشد، و قطر به‌ترتیب در مقام سوم و هیجدهم قرار می‌گیرد. دو کشور بزرگ خاورمیانه یعنی ایران و عربستان سعودی نیز از جهت توزیع نتایج و ثمرات نوسازی ناتوان بوده‌اند، عربستان سعودی که ششمین مقام را در تولید سرانه دارد به‌لحاظ کیفیت زیست در‌مرتبه نوزدهم است و ایران در‌ ردیف هشتم و چهاردهم. اگر ممالک خاورمیانه را از لحاظ منابع، وسعت سرزمین و جمعیت طبقه‌بندی نمائیم وسپس کیفیت زیست آن‌ها را مورد مطالعه قرار دهیم، ترکیه، سوریه، مصر و عراق بهترین موقعیت را احراز می‌نمایند. ترکیه اولین کشور خاومیانه بود که نوسازی سیاسی در آن صورت گرفت، و سوریه، مصر و عراق از دو دهه پیش با رهبران سلطه‌جو درپی دست‌یابی به‌تحرک بیش‌تر و توزیع بهتر امکانات بوده‌اند. از بین این ممالک فقط عراق دارای ذخائر نفتی و در نتیجه امکانات مالی بیش‌تری است. در قیاس کشورهای خاورمیانه با ممالک مشابه در سایر نقاط جهان از نظر «شاخص کیفیت زیست» به‌نتایج زیر می‌رسیم:

شاخص کیفیت زیست که در عراق ۴۶ می‌باشد در شیلی ۷۷ است. در حالیکه تولید سرانه شیلی کم‌تر از عراق می‌باشد – ۱۸۳۰ دلار در برابر ۱۱۶۰ دلار – ارقام مشابه در مورد ترکیه و تایلند ۴۴ – ۷۰ و ۷۵۰ – ۳۱۰ (دلار) است. مقایسه ایران با جمهوری کره بسیار جالب‌تر است. ایران با شاخص کیفیت زیستی برابر ۳۸ و کره برابر با ۸۰ – کم‌تر از نصف – به‌ترتیب دارای ۱۲۵۰ و ۴۸۰ دلار درآمد سرانه می‌باشند.

جدول شماره ۳ نمایشگر چگونگی وضعیت مناطق مختلف دنیای سوم در جهان است.
متوسط درآمد ملی سرانه (دلار) متوسط شاخص کیفیت زیست نسبت درآمد ملی سرانه به‌شاخص زیست
جنوب و جنوب شرقی آسیا ۴۶۹ ۶۰ ۸
آمریکای لاتین ۸۱۶ ۷۱ ۱۱
آفریقا ۳۲۸ ۲۵ ۱۳
خاورمیانه ۲٫۴۳۱ ۴۵ ۵۳


خاورمیانه با بالاترین تولید سرانه ملی از نظر شاخص کیفیت زیست عقب‌تر از جنوب و جنوب شرقی آسیا و آمریکای لاتین می‌باشد. و فقط آفریقا از خاورمیانه پس‌تر است.


پاورقی‌ها

  1. ^  Gadroil A: Almend and Bingham Pawell, Comparative Politics
  2. ^  همان کتاب
  3. ^  به‌موجب آمار سالنامه توازن نظامی عربستان سعودی و اسرائیل در سال ۸۰ - ۱۹۷۹ به‌ترتیب ۱۴٫۸ و ۱٫۶۲ میلیارد دلار صرف امور نظامی خود کرده‌اند (م)
  4. ^  .Porcapita G. N. P
  5. ^  Harold Lasswell
  6. ^  Morris David Morris
  7. ^  در ایران ۴۰٪ تولیدات توسط ۱۰٪ جمعیت مصرف می‌شود ۱۹۷۸ (م)
  8. ^  .M. D. Morris, Measuring the Comdions of the World Spoor
  9. ^  .P. O. L. I